" Empathy and Altruism in the Classroom"

Empati och "varför man väljer att hjälpa någon annan" i klassrummet är en av föreläsningarna på skolan denna veckan av en gästprofessor som heter Jamil Zaki och kommer från Hawarduniversitetet i USA (för mycket smarta personer) där han forskar.

Allt som ligger utanför ren ämneskunskap och dessutom gedigen ämneskunskap, eftersom det krävs att eleverna kan mycket utantill, har näst intill aldrig existerat på Internationella skolan här i Curitiba. Kanske inte på Brasilianska eller Amerikanska skolor överhuvud taget, vad vet jag.

Hur ska vi alla bli mer engagerade och förstå andra och världen i tid, innan det är försent.....
Kanske smart att börja med hur studenterna beter sig mot varandra och lärarna. Det är ju bra med goda exempel..... 
och hur lärarna beter sig mot eleverna här...hmmm.......
...ibland helt respektlöst....

Jag vet nog ingen lärare här som har någon utbildning/större kunskap i barns/ungdomars utveckling, socialt samspel, miljö, kognition, etc... eftersom det inte anses viktigt. 

Roligt att skolan har tagit hit en föreläsare som inte hänvisar till "ödet" och att allt redan är förrutbestämt och klart.....som har koll på att vi inte är färdiga människor från början, utan också är mycket påverkbara i den miljö vi utsätts för.

Enligt C, nyss myndig, är Jamil Zaki "rövsmart men ändå väldigt social" vilket kanske inte alltid hänger samman.



Nya röster sjunger samma sånger är Liza Marklunds senaste bok där hon lagt ut många av sina krönikor hon skrivit genom åren för olika tidningar. Allt är dock inte publicerat innan.

Liza Marklund


Jaha, intressant läsning...
Hon har verkligen ett genuint intresse för utsatta kvinnor och barn vilket givetsvis är lite kontroversiellt i vårt, trots allt, mansdominerade samhälle.

Hon beskriver orättvisorna i samhället, lika lön för lika arbete, den fria kulturen.... med fildelning etc.

Vad jag förstår är Liza Marklund en journalist som fokuserar på att göra research, tillbringar mycket tid på att läsa in fakta innan hon skriver.
Vilket också gör hennes material mer läsvärt.

Veckan är halv, eleverna lediga, lärarna utbildar sig, vi åker till Rio de Janeiro 
igen...  Yippie !